Çocuk bulunan her evde olması gereken cihaz
Aralık 3, 2020Ürün Takip Sistemi (ÜTS) Nedir?
Haziran 16, 2021Bebek ve çocukların sıklıkla karşılaşılan ateşlenme problemine basit birkaç yöntemle düşürme yollarına bakmadan önce, ebeveynlerin ateş düşürme hususunda sağ duyulu ve soğukkanlı davranması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bir fobi haline gelen ateşlenmede alınacak aksiyonlar ebeveynlerin korkulu rüyası haline gelmiştir. Bu konuda evde uygulanacak birkaç yöntem ve pozitif yaklaşım sergilenir ise, havale boyutuna gelmeden ateşin kontrol altında tutulabilmesi mümkündür. Öncelikle bebeğimizin/ çocuğumuzun ateşini takip edebileceğimiz hafızalı bir ateş ölçere ihtiyacımız var. Burada ateş olgusunun izlenebilirliği sağlanacak olup, müdahalenin dozu hakkında bizi fikir verebilir. Bebeğimiz için normal vücut ısısı ölçüm yapılan yere göre farklıdır. Makattan 36,6 – 38 C, koltuk altından 35,7-37,3 C, kulaktan ise 35,8-38 C arasında olur. Bu sınırlara göre koltuk altından 37,5 C, kulaktan 38 C, makattan 38 C, alından 38 C üstü değerler ateş olarak kabul edilir. Bu durumda izleyeceğimiz yollar;
1-) Bebeğin üzerindeki kıyafetleri inceltin,
2-) Odasını havalandırarak temiz havanın girmesini sağlayın,
3-) Özellikle burnunun açık olduğundan ve hava akımının iyi olduğundan emin olun,
4-) Orta ılıklıktaki suyla yıkayın, gerektiğinde bunu tekrarlayabilirsiniz,
5-) Koltuk altı, makat ve alın-boyun bölgesine nemli bezle kompres uygulayın,
6-) Ateş düşürücü ilaçlar kullanın, bunu yaparken doz aşımı ya da aynı anda 2 farklı ateş düşürücü kullanmayın
7-) Sıvı tüketimini arttırın, bunu su ve sıvı besinlerle yapabilirsiniz,
Bu maddeleri uyguladığınızda ateşte belirgin bir azalma gözleyemediğiniz takdirde doktorunuza başvurun. Doktora gideceğimiz haller ise,
- Bebeğiniz 3 aydan küçük ve ateş 38 C üzerinde ise,
- 3-6 ay arası bebeklerde ateş 39 C ise,
- Ateş 40 C ve üstünde olursa,
- Ateş ile birlikte boğaz ağrısı, baş ağrısı, kulak ağrısı, döküntü, bulantı kusma ishal gibi bulgular varsa,
- Ateş ile birlikte çocuk uykulu, huzursuz veya halsiz görünümde ise,
- Bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalığı varsa veya ilaç kullanıyorsa,
- Ateşi olan çocuğunuzun genel durumu giderek kötüleşiyor ise,
- 2 yaşından küçük çocuklarda ateş 24 saatten fazla, 2 yaşından büyük çocuklarda 3 günden fazla sürerse doktora başvurulması gerekir.
Çocukların ateşinin düşürülmesi aslında onun hastalığını tedavi etmez. Ateş bir savunma mekanizmasıdır. Ateşin düşürülmesi sadece çocuğunuzun rahatlamasını sağlar. Eğer bebeğiniz 3 aydan küçük ve ateşi varsa öncelikle doktorunuza danışmanız ve kısa süre içinde kontrol edilmesi gerekir. Daha büyük çocuklarda ateş çocuğunuzu rahatsız etmiyor ve genel hali iyi ise takip edebilirsiniz. Ama ateş çocuğunuzu rahatsız ediyorsa ateşini düşürmeniz gerekir.
Bu bilgiler, tecrübe ve deneyimlere dayanılarak uzman görüşlerine göre hazırlanmış olup, KONTROLUN SİZDE olduğu bilgisinde hareketle, telaşa kapılmadan, yanlış adım atmanın önüne geçmek için sizlerin bilgisine sunulmuştur. Sağlıklı günler dileriz…